Nicolaus Machiavellus. - Mentzel, Johann Georg (1677-1743) (1714)
Portret w owalnej ramie ujętej w ramę prostokątną, wsparte na cokole, na którym widnieje tytuł. Portretowany w ujęciu 3/4 w prawo, w ręku trzyma książkę.