Gelnhausen / [Eberhard Kieser]. - Kieser, Eberhard (1583-1631) (1617)
Przedstawia widok na miasto Gelnhausen (Niemcy). Na pierwszym planie powiększona postać mężczyzny w stroju z epoki, stojącego w rozkroku i z rozwartymi rękami. Obok, po lewej, pomniejszone postaci dwóch mężczyzn w strojach błaznów. W polu kompozycji, nad wedutą, nazwa miejscowości. Nad polem kompozycji napis: NE TEMERE CREDIDERIS. Bezpośrednio pod polem kompozycji napis: Credere nil, vitium est; vitium est quoque, credere cuncta. Ergo credideris ne temere, iste cave. Pod tą sentencją wierszyk rozdzielony dwukolumnowo: Der ist ein Narr, der leichtlich glaubt, / Weil iedem Lügen ist erlaubt / Doch ist nich glaubn ein laster schwer, / Auch alles glaubn bringt nicht viel Ehr.