Przeklęte klejnoty : opowieść o miłości, zdradzie i chciwości / Ana Trigo ; przekład Ewa Ratajczyk. - Trigo, Ana (Wydawnictwo Znak, 2026)
Książka "Przeklęte klejnoty: opowieść o miłości, zdradzie i chciwości" autorstwa Any Trigo to fascynująca podróż przez historię najbardziej enigmatycznych klejnotów świata. Autorka przedstawia losy kobiet, które były ich właścicielkami, odkrywając tajemnice, intrygi i dramaty związane z tymi niezwykłymi przedmiotami. W książce znajdziemy opowieści o arystokracji, chciwości, zdradzie oraz przestępstwach, które towarzyszyły klejnotom na przestrzeni wieków. Bogato ilustrowana publikacja łączy historię, kulturę i sztukę, oferując czytelnikom zarówno wiedzę, jak i rozrywkę.