Korczakowska idea szacunku i uznania w antropologii dziecka : dziecko jako równowartościowy i równoprawny człowiek - Kirchner, Michael (1944- ). (2013)
Zakres i treść: "zbierać doświadczenia" zamiast "mieć doświadczenia", szacunek i uznanie jako pojęcia, szacunek i uznanie (aspekty fenomenologiczne), dekonstrukcja pojęć "szacunek" i "uznanie", dziecko jako nowy i inny człowiek w starym porządku, równorzędność i równouprawnienie jako implikacje dla znaczenia szacunku i uznania w pedagogice.
Tyt. nagł.
Tekst równol. pol.-ang.