Federico Garcia Lorca - Mariana Pineda : Romanca ludowa w 3 aktach z prologiem i epilogiem / Państwowy Teatr "Wybrzeże". (Państwowy Teatr "Wybrzeże", 1956)
Program teatralny premiery w Teatrze Dramatycznym w Gdyni 5.04.1956 r. Reżyseria: Zygmunt Hübner, scenografia: Feliks Krassowski, kierownik muzyczny: Marian Stroiński, kierownik literacki: Walerian Lachnitt.