[Ekslibris herbowy Johanna Ernsta Schmidta] [Deisch Matthaeus]. - Deisch, Matthaeus (1724-1789) (1751)
Przedstawia okoloną labrami z akantu dwupolową tarczę herbową. W polu górnym półpostać mężczyzny z przepaską na głowie, trzymającego w prawej ręce młotek. W polu dolnym na tle czterech równoległych pasów korona. U góry hełm w szlacheckiej koronie, z której jako klejnot występuje półpostać mężczyzny z młotkiem. Pod tarczą w wieńcu laurowym monogram wiązany J. E. S. z lustrzanym jego odbiciem.