Z cyklu Morskie Poematy III Przygody Sindbada Żeglarza - Kuran-Bogucka, Irena (1920-1995). ([Gdańsk], 1960)
Przedstawia śpiącego mężczyznę, leżącego na pokładzie statku. Obok niego siedzi kobieta z lirą w ręku i patrzy się na grupę mężczyzn, również stojących na pokładzie i przypatrujących się i jej i śpiącemu.
Miejsce wydania na podstawie działalności autorki.
Pod polem kompozycji, od lewej, ołówkiem: Z cyklu Morskie Poematy III Przygody Sindbada Żeglarza 3/10. Po prawej, ołówkiem, podpis autorki i data.
Keywords: Grafika -- Polska -- 1945-1970.