[Ekslibris herbowy Johanna Bentzmanna] [Mattaeus Deisch]. - Deisch, Matthaeus (1724-1789) (1764)
Przedstawia dwupolową tarczę herbową, dzieloną na skos, z postacią kobiecą trzymającą w jednej ręce mewę a w drugiej kotwicę. Po bokach labry z akantu. Nad tarczą hełm w koronie szlacheckiej, z której występuje jako klejnot mewa. U dołu w wieńcu laurowym monogram wiązany J B i odbicie lustrzane.