Ex Libris Heleny Kruszyńskiej / Dolatowski. - Dolatowski, Zbigniew (1927-2001) (1966)
Przedstawia postacie mitologiczne ustawione jedna nad drugą: centaura, satyra, trytona i pana. U dołu napis: Ex Libris Heleny Kruszyńskiej. Sygnatura artysty w obrębie kompozycji, pod wyobrażeniem ołówkiem autograf artysty i data.