Gdańsk z ulicy Jaskółczej / fotograf Janusz Uklejewski. - Uklejewski, Janusz (1925-2011) (1960)
Przedstawia widok ogólny Gdańska, ujęcie z góry od strony południowo-wschodniej z ulicy Jaskółczej. Na pierwszym planie Wyspa Spichrzów, ulice Chmielna i Stągiewna, w głębi Długie Pobrzeże i widoczny kościół Mariacki, około 1970 roku.