Ex-Libris Papieża Jana Pawła II Gdańsk Czerwiec 1987 Rok Pamięci Dzieła Jana Heweliusza Firmamentum Sobiescianum / Taranek. - Taranek, Andrzej (1953- ). (1987)
Przedstawia na pierwszym planie obserwatorium astronomiczne na dachu kamienicy, obok sekstansu stoi mężczyzna, w głębi widać szczyty kamienic i wieże kościoła NPM w Gdańsku, w oddali rzękę ze statkiem, warownie i góry. Nad wyobrażeniem ryty napis: Pamięci Dzieła Jana Heweliusza Firmamentum Sobiescianum, u dołu pod przedstawieniem ryty napis: Ex-Libris Papieża Jana Pawła II Gdańsk Czerwiec 1987 Rok. Pod wyobrażeniem ołówkiem autograf aut.