Robotnik : organ Polskiej Partji Socjalistycznej (Frakcja Rewolucyjna). - Perl, Feliks (1871-1927); Goździkowski, Władysław (1874- ).; Głowacki, Edward (1898-1963) ([s.n.], 1906)
"Dla zwolenników "starego" kierunku rewolucja rosyjska przedstawiała się jedynie jako dogodna okazja do podjęcia walki o oderwanie Królestwa od Rosji" [od red. opozycyjnej "Lewicy", nr 200 (8 grudnia 1906)] ; zaw. m. in. artykuły Bolesława Limanowskiego, felietony i nowele Zygmunta Kisielewskiego [kier. literacki pisma wg Prospektu na rok 1922], Mały feljeton / Ultimus [pseud.].