Gabriel a Boemeln Proe Consul Patriae Senior. - Klein, Daniel (1672-1744). (Lipsia, 1739)
Przedstawia portret w półpostaci Gabriela Boemela na tle kotary i architektury.
U dołu w polu kompozycji napis: Baemelium quem civis amatquein cetate priorem Musarum, cujus mena inconcussa resistit Suspiciunt Patrea, debet cui maxima rebus Octoginta Annis, cedentem Patria quaeret In dubiis servata salus, columen que, decus que Gabriel a Boemeln Proe Consul Patriae Senior.
U dołu kompozycji poniżej postaci portretowanego sygnatury autora i autora pierwowzoru oraz miejsce i data powstania: Dan. Klein pinx.; Grave par Lipsia Secretaire de l'Academie Royale de Peinture 1739.
Autor nieznany.