[Krzyczący] - Nether, Heinrich (1760-1819). ([Polska], 1778)
Przedstawia popiersie mężczyzny o trójkątnej twarzy, co podkreśla specyficzna fryzura, i wykrzywionym grymasem zaskoczenia lub przerażenia na obliczu - co manifestuje się u niego otwartymi szeroko ustami, jakby zastygłymi w okrzyku.
Tytuł na podstawie treści kompozycji.
Autor, data i miejsce powstania wg cytowanej bibliografii.
U góry, wzdłuż ramki kompozycji bardzo słabo widoczny napis "Rembrandt f.".
Grafika w formie oktagonu.
Norblin / Zygmunt Batowski. - Lwów 1911
Keywords: Grafika -- Polska -- 18 w