Nobilis Poloni De Statu Moderno Reipublicæ Judicium. Anno M DC LXXVIImo. Ineunte. - Hoverbeck, Johann von (1606-1682). ([Miejsce nieznane] : [wydawca nieznany], 1677)
Dotyczy polityki Jana III wobec Turcji i krytyki traktatu żórawińskiego (rozejm w Żórawnie podpisano 17 X 1676).
Karta tytułowa bez adresu wydania.
Za autora domniemanego uchodzi dyplomata i rezydent brandenburski Johann von Hoverbeck (zobacz: Rzeczpospolita wobec Turcji i Rosji 1674-1679 / Zbigniew Wójcik, Księga pamiątkowa ku czci profesora dra Wacława Sobieskiego. T. 1. i Wiedeń 1683 / Jan Wimmer).
Data wydania na podstawie: Księga pamiątkowa ku czci profesora dra Wacława Sobieskiego. T. 1. i Rzeczpospolita wobec Turcji i Rosji 1674-1679 / Zbigniew Wójcik.
Estr. XV-XVIII
Księga pamiątkowa ku czci profesora dra Wacława Sobieskiego. T. 1. - Kraków, 1932.
Wiedeń 1683 : dzieje kampanii i bitwy / Jan Wimmer. - Warszawa, 1983