Fridericus Wilhelmus Reichard - Schenk, Pieter (1660-1711). (Amsterdam, 1698)
Przedstawia portret pośmiertny chłopca.
Sygnowana w lewym dolnym narożniku: Pet: Schenk fec: et exc: Amstelod: cum Privil.
Portret, a pod nim napis: Fridericus Wilhelmus Reichard: Nat. Gothae, 20 May. 1694: Denat. 17 Febr. 1698, aetat, 3 ann. 10 mens. / Komm schӧne freuden Cron, ich warte mit verlangen / auf dich komm bald, damit ich mit dir komm prangen / in Gottes Reich. So sang gar ofd der fromme sohn, / vnd trug, wie er verlangt, die freuden Cron davon. / mit diesem vor dem seel Kinde kurtz von seinem abschiede te ӧfters wiederholten / verslein wolte sich in seinem all zugrosen traurstand in etwas aufrichten / der betrubin [?] Vater, etc. etc. G.R.
Poza płytą, u dołu, tuszem: 3 Anon; u góry po prawej: 24.
Data na podstawie podanej bibliografii.
Jak żywa jest martwa natura?. - Słupsk, 2006
Napis pod portretem w języku łacińskim i niemieckim.
Keywords: Grafika -- Holandia -- 17 w; Portrety -- 17 w; Portrety -- Holandia -- 17 w