Jesień / Bogna Krasnodębska-Gardowska. - Krasnodębska-Gardowska, Bogna (1900-1986) (1937)
Przedstawia grupę chłopską, kobiety i mężczyzn, odświętnie ubraną, jadącą wozem w stronę kościoła, znajdującego się w oddali, na wzgórzu. Obok wozu biegnie pies. Dodatkowo, na pierwszym planie, w prawym dolnym rogu kompozycji, chłopka zbiera jabłka z drzewa. W tle całości drzewa i deszczowe chmury.