O potrzebie badań nad kulturą polityczną czasów autonomii galicyjskiej : kultura polityczna, jej istota, problemy metodologiczne - Lenart, Zbigniew (1956- ). (2011)
Obszar badania: ludność Galicji w latach 1867-1918, polityka, władza, społeczeństwo, wiedza ludności o systemie politycznym i jego mechanizmach, systemy wartości, emocje, opinie, oceny, formy aktywności obywatelskiej i politycznej, typowe postawy i zachowania ludności w przestrzeni politycznej, źródła, co z nich w nas?.
Tytuł nagłówkowy.
Streszczenie angielskie.