"Błogosławieni czystego serca" (Mt 5, 8) : błogosławieństwo dla celibatariuszy? / Hugolin Langkammer. - Langkammer, Hugolin (1930-2021)
1. Tekst Mateusza 5,8 i pojęcie czystości. 2. Określenia stanu dziewiczego w Starym Testamencie. 3. Czy Stary Testament zapowiada Maryję jako dziewicę? 4. Maryja-Dziewica wzorem całkowitej konsekracji dla Boga. 5. Bezżenni dla królestwa niebieskiego (Mt 19,10-12). 6. Dziewictwo "dla Pana". 7. Kontekst starotestamentalny i jego wymowa dla właściwego zrozumienia szóstego błogosławieństwa.