Observatio Eclipseos Solaris Gedani Anno æræ Christianæ 1652, die 8 Aprilis St.n. / à Johanne Hevelio peracta. - Heweliusz, Jan (1611-1687); Heweliusz, Jan (1611-1687) ([wydawca nieznany], 1652)
Sformułowane w formie listu - dedykacji wyniki obserwacji, dokonanych przez Jana Heweliusza w Gdańsku podczas zaćmienia słońca w południe 8 kwietnia 1652 r. oraz tabele z danymi astronomicznymi wraz z komentarzem.