Peter Tanck - Deisch, Matthaeus (1724-1789).; Wessel, Jacob (1710-1780). (Gdańsk, 1739)
Przedstawia portret w ujęciu 3/4, przy stole Petera Tancka (1688-1755) jako pastora kościoła św. Barbary w Gdańsku, pełniącego tę funkcję od 1739 roku.
U dołu w polu kompozycji tytuł i inskrypcja pamiątkowa.
W dolnych narożnikach kompozycji sygnatury autora wzoru, autora oraz miejsce wydania: Jac. Wessel pinx., Matth. Deisch sc. Gedani.
Czas powstania według biografii portretowanego.
Keywords: Grafika -- Polska -- 18 w