Kapelusznik I - Kuran-Bogucka, Irena (1920-1995). ([Gdańsk], 1961)
Przedstawia mężczyznę w kapeluszu o szerokim rondzie. Postać siedzi skulona ze splecionymi przed sobą rękami.
Tyt. na podst. 1. wyd. publikacji ilustrowanej przez I. Kuran-Bogucką "Romancero cygańskie". Miejsce wyd. wg działalności aut.
Sygn. aut. i data ołówkiem w prawym dolnym rogu kompoz.: "I Kuran-Bogucka 1961".
Romancero cygańskie = Romancero gitano / Federico Garcia Lorca ; przekł. z hisz., wstęp i komentarze Irena Kuran-Bogucka. - Gdynia, 1992.