Dlaczego bronię kompetencji? / Jadwiga Szymaniak. - Szymaniak, Jadwiga
Zakres i treść: założenia personalistyczne a kompetencje, kompetencje i czynniki ich kształtowania, relacje z projektów badawczych, stajemy się obywatelami, rola kompetencji społecznych a indywidualność jednostki, kompetencje a zadania rozwojowe, konsensus i problemy otwarte.