Od postawy zachowawczej do wynalazczości : życie zakonne w obliczu nowoczesności / Guy Bédouelle ; tł. Maria Żerańska. - Bedouelle, Guy (1940-2012)
1. Wydarzenia poprzedzające. 2. 1760-1830: Odrzucenie przez nowoczesność. 3. 1830-1870: Alternatywa wobec nowoczesności. 4. 1870-1960: Konfrontacja ze współczesnością. 5. 1960-2000: Dwuznaczne pojednanie z nowoczesnością. 6. Stałość i otwarcie.