Jerzy Litwin, Zabytkowe modele okrętów z Dworu Artusa w Gdańsku, Gdańsk 1981, "Prace Muzeum Morskiego w Gdańsku", pod red. P. Smolarka, t. VII, s. 116 + 4 reprodukcje kolorowe + 65 ilustracji + 2 tablice / Jerzy Trzoska. - Trzoska, Jerzy (1941- ). ([Gdańskie Towarzystwo Naukowe. Wydział I Nauk Społecznych i Humanistycznych], 1983)
Recenzja książki: Zabytkowe modele okrętów z Dworu Artusa w Gdańsku / Jerzy Litwin. Gdańsk, 1981.