Pierwsza niepodległość : Polacy na Śląsku Cieszyńskim w 1918 roku / [teksty Krzysztof Nowak [et al.] ; red. Krzysztof Nowak ; tł. [materiałów źródłowych] Irena Adamczyk]. - Adamczyk, Irena (Biuro Promocji i Informacji . Urząd Miejski, 2008)
Publikacja wydana została z okazji jubileuszu 90-lecia powołania Rady Narodowej Księstwa Cieszyńskiego 1918-2008.