Michaił Bułhakow - Szkarłatna wyspa = Bagrowyj ostrow / Teatr Wybrzeże ; przekład Jerzy Pomianowski. (Teatr Wybrzeże, 1981)
Afisz teatralny polskiej prapremiery, która miała miejsce 24.10.1981 r. w Teatrze Wybrzeże. Reżyseria Paweł Dangel, scenografia Sławomir Dębosz, muzyka Andrzej Głowiński, kostiumy Irena Chrul. Sztukę aż dwukrotnie zdejmowała z afisza cenzura, ze względu na protesty ambasady radzieckiej. W dniu 13 grudnia 1981 r., kiedy wprowadzono stan wojenny, spektakl odwołano.