Ex Libris Rakovszky Iván F. Bayros. - Bayros, Franz von (1866-1924) (1913)
Przedstawienie alegoryczne, w wieńcu z kwiatów siedząca na tronie kobieta, uosobiająca Węgry, z mieczem w ręku i orłem siedzącym na jej ramieniu. U jej stóp siedzą dwa putta i mężczyzna ze skrzypcami. Na postumencie napis: Ex Libris Rakovszky Iván. Sygn. aut. w obrębie kompoz.