Thorn Affligée : Ou Relation De Ce Qui S'Est Passé Dans cette Ville depuis le 16. Juillet 1724. jusqu'à present, tirée de Memoires certains, & composée sans préjugé pour l'instruction des personnes, qui aiment la Justice & la Verité - Jabłoński, Daniel Ernest (1660-1741).; Humbert, Pierre (1680?-1758).; Beausobre, Charles Louis de (1690-1753).; Du Bourgay, Charles; Dobbeler; Pool, Matthys (1670-1732). (A Amsterdam : Chez Pierre Humbert, 1726)
Opis rozruchów religijnych, rozprawy sądowej i egzekucji oraz obszerny zbiór dokumentów dotyczących tumultu toruńskiego w 1724 roku.
Dedykacja: "A Monsieur ... Du Bourgay, Colonel D'Un Regiment D'Infanterie ... / C. L. De Beausobre".
Strona tytułowa czerwono-czarna z datą: M. DCCXXVI.
Druk dodatkowo zawiera dokumenty, które powstały już po wydaniu oryginału niemieckiego, oraz wybrane artykuły traktatu pokojowego w Oliwie (od strony 310).
Na stronie tytułowej miedzioryt z przedstawieniem greckiej bogini Feme (łacińskiej Famy) dosiadającej Pegaza oraz informacja: Enrichie de figures en Taille-douce.
Po przedmowie miedziorytowy portret burmistrza Torunia Johanna Gottfrieda Rösnera sygnowany "Dobbeler. Pinx. Thorunensis." i "M. Pool Sculp." Pozostałe dwa miedzioryty przedstawiają śmierć burmistrza (sygnowany "M. Pool Sculp.") i szafot z ofiarami egzekucji na rynku miasta (niesygnowany). W tekście drobne drzeworytowe ozdobniki maureskowe, na końcu finalik.
Współwydane z tytułem nagłówkowym: Catalogue De Livres de Religion & d'Histoire Ecclesiastique, qui se trouvent à Amsterdam Chez Pierre Humbert, pour l'Année 1726.
Keywords: Rösner, Johann Gottfried -- (1658-1724).; Societas Jesu -- Polska -- Toruń -- historia; Kościół ewangelicko-augsburski -- stosunki -- Kościół katolicki -- 1500-1800.; Dokumenty dyplomatyczne -- 18 w; Pokój oliwski (1660).; Wolność religijna -- Polska; Wyroki karne -- Polska -- 18 w; Toruń (Polska) -- 1724 (Tumult toruński).; Toruń (Polska) -- historia -- dzieła przed 1800.; Prusy -- stosunki zagraniczne -- Polska -- 18 w. -- źródła; Polska -- stosunki zagraniczne -- Prusy -- 18 w. -- źródła