Adam Mickiewicz : Teraz duszą jam w moję ojczyznę wcielony - Szymanowski, Wacław (1859-1930). ([Miejsce nieznane], 1898)
Medal na pamiątkę odsłonięcia pomnika Adama Mickiewicza w Krakowie w 1898. Na awersie prawy profil A. Mickiewicza, na otoku napis: "Adam Mickiewicz" oraz "Wacław". Na rewersie postać poety siedzącego na skale, przed nim dwie kobiece postaci. Na otoku tekst: "Teraz duszą jam w moję ojczyznę wcielony". Na obrzeżu punca: Bronze.
Nazwisko artysty i data na podstawie strony Warszawskiego Centrum Numizmatycznego.
Keywords: Medale -- Polska -- 19 w