Apel Poległych Ł. Rogiński. - Rogiński, Łukasz (1936- ). (1981)
Przedstawia artystyczną wizję apelu poległych stoczniowców z grudnia 1970 r. , który miał miejsce w czasie odsłonięcia Pomnika Poległych Stoczniowców w Gdańsku, 16 grudnia 1980 r. Ukazuje tłumy ludzi wokół pomnika oraz tekst apelu.