Petrus Bentzmann Consul Primariae Civitatis Gedanensis - Heckenauer, Leonhard (165.-1704?).; Stech, Andreas (1635-1697). ([Gdańsk], 1694)
Przedstawia portret pośmiertny w popiersiu rajcy Głównego Miasta Gdańska Piotra Bentzmanna ujęty w owal.
Wokół portretu podpis: Petrus Bentzmann Consul Primariae Civitatis Gedanensis. Nat. M. DC.XVI. Denat. M.DC.XCIII.
Poniżej portretu, w polu kompozycji, przy brzegach sygnatury autora pierwowzoru i autora: Andreas Stech pinx., Leonard Heckenauer sculp.
Miejsce i data powstania na podstawie działalności autora oraz biografii portretowanego.
Keywords: Grafika -- Polska -- 17 w