Globalizacja i co dalej? : praca zbiorowa / pod red. Stefana Amsterdamskiego ; Szkoła Nauk Społecznych przy IFiS PAN. (Wydaw. IFiS PAN, 2004)
15 ref. wygłoszonych w latach akademickich 2001/2 i 2002/3 w ramach comiesięcznego konwersatorium w Szkole Nauk Społecznych przy IFiS PAN.