Opus Chronologicum : Ex autoritate potissimùm Sacræ Scripturæ Et Historicorum Fide Dignissimorum, Ad motum luminarum cœlestium, tempora & annos distinguentium ... & deductum usq[ue] ad nostra tempora : Cui præmissa est Isagoge Chronologica ... - Calvisius, Sethus (1556-1615).; Thieme, Johann (1568-1630).; Grale, Conrad ( -1630). (Francofurti ad Oderam : Impensis Johannis Thymii Bibliopolæ, 1620)
Dane dotyczące wszystkich władców Polski od Mieszka I do Zygmunta III.
Na stronie tytułowej data: M. DC. XX.
Wariant A: portret autora na 4. karcie verso; karta [2]. bez kustosza i ozdobnika.
Data dzienna wg dedykacji: Francofurti Kalendis Aprilis Anno ... DC. XX. (karta [3] recto).
Portret autora z subskrypcją G.P.K. Leppisiusa sygnował CG sculp. (zobacz http://portraits.hab.de/werk/25420/).
W tekście liczne wykresy.
CG
Keywords: Astronomia -- kalendarze -- dzieła przed 1800.; Chronologia -- dzieła przed 1800.; Historia powszechna -- dzieła przed 1800.; Patriarchowie (Biblia).; Potop; Zaćmienia -- podręczniki