[80 Cartes de Fantasie] - Kisling, Gottlieb (1790-1846).; Rustemas, Jonas (1762-1835). ([Wilno], 1815)
Przedstawia odbitkę z 10 kartami ze scenami rodzajowymi: 1. mężczyzna z bębenkiem i dwiema małpkami; 2. żołnierz z butelką i kieliszkiem w rękach; 3. półklęcząca kobieta z jednym dzbankiem usadowionym na ziemi, drugim - przytrzymywanym ręką na jej głowie, oba naczynia oznaczone znakiem karcianym trefl; 4. modląca się kobieta w szerokim płaszczu z kapturem na głowie [karta przekreślona krzyżowo]; 5. półklęczący młody mężczyzna, trzymający w objęciach donicę z młodym drzewkiem; 6. Ofiara Izaaka przez Abrahama [karta przekreslona krzyżowo]; 7. mężczyzna w stroju tureckim z butelką w dłoni i odwróconym kielichem, obok drugi mężczyzna z naczyniem w ręku; 8. mężczyzna w stroju tureckim z długą fajką w dłoni; 9. siedzący na tronie starszy mężczyzna, ze skrzyżowanymi rękami (Bóg/ święty?) [karta przekreślona krzyżowo]; 10. trzy kobiety z naczyniami, dwie stojące (jedna tyłem), jedna siedząca na ziemi.
Tytuł na podstawie cytowanej bibliografii i analogicznego przedstawienia.
Autor na podstawie cytowanej bibliografii.
Miejsce powstania na podstawie cytowanej bibliografii.
Data powstania na podstawie cytowanej bibliografii.
Kompozycja podzielona na dziesięć osobnych, odgrodzonych scen.
Słownik artystów polskich. T.9 / Polska Akademia Nauk. Instytut Sztuki. - Warszawa 2013
Keywords: Grafika -- Polska -- 19 w; Grafika polska