B. U. É. K. 1940 Réthy . István / Jozsef Menyhart. - Menyhart, Jozsef (1901-1976) (1940)
Mężczyzna siedzący przy stoliku, nad nim daszek utworzony z książek, wyżej dwa gołębie, jeden z gałązką w dziobie. U dołu płot z drutu kolczastego, na nim data 1940, niżej napis: B. U. É. K. Réthy . István. Sygnatura artysty monogram MJ w obrębie kompozycji.