Ex Libris Biblioteki Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Gdańsku : Dar Koła Historyków / St. Rolicz. - Rolicz, Stanisław (1913-1997) (1957)
Na przedstawieniu: Żuraw Gdański a przed nim koga, na flagach zwisających z masztów napis: Dar Koła Historyków, wyżej w półkolu napis: Ex Libris Biblioteki Wyższej Szkoły Pedagogicznej, u dołu na wstędze: w Gdańsku.