Twórcze napięcia między osobą i społecznością : (według polskich personalistów w XX wieku) - Ewartowska, Jolanta (2004)
1. Wyzwania ze strony indywidualizmu filozoficznego i gospodarczego oraz doktryny kolektywistycznej. 2. Immanencja i transcendencja osoby wobec społeczności. 3. Społeczne uwarunkowania rozwoju osoby. 4. Rola konfliktu ze społecznością w procesie kształtowania osoby. 5. Oddziaływanie osób wybitnych na rozwój społeczności.
Tytuł nagłówkowy.
Keywords: 1901-2000; Personalizm; Polska; Artykuł z pracy zbiorowej