Romancero IV, Romanca lunatyczna I Kuran-Bogucka. - Kuran-Bogucka, Irena (1920-1995) (1961)
Przedstawia dwóch mężczyzn. Pierwszy siedzący, w półpostaci, z głową podpartą na dłoni. Drugi stojący za nim. W tle sierp księżyca.