Ex Libris N. Kowalskiego / R. Krzywka. - Krzywka, Ryszard (1925-2009) (1959)
Przedstawia mężczyznę wznoszącego ręce i przykutego łańcuchem do wielkiej kuli, napis u dołu: Ex Libris, wzdłuż lewej krawędzi: N. Kowalskiegi. Pod wyobrażeniem ołówkiem autograf aut. i data.