Muzyka / redakcja naukowa Daniel Kalinowski. - Kalinowski, Daniel (1969- ) (Ludowe Źródła Kultury, 2026)
Publikacja zawiera materiały z konferencji naukowej "Ludowe źródła kultury. Edycja II, Muzyka", która odbyła się w dniach 9-10 maja 2024 roku w Swołowie. Książka skupia się na badaniach nad muzyką ludową, etniczną i tradycyjną, ze szczególnym uwzględnieniem instrumentów muzycznych oraz tradycji muzycznych Polski, Kaszub i Europy. Zawiera referaty dotyczące historii, krytyki i analizy muzyki ludowej, a także jej wpływu na kulturę i sztukę. Publikacja jest bogato ilustrowana i zawiera bibliografię, netografię oraz indeks, co czyni ją cennym źródłem dla badaczy i miłośników muzyki ludowej.