Muzyka - Kalinowski, Daniel (1969- ); Uniwersytet Pomorski. Wydawnictwo Naukowe; Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Ludowe źródła kultury. Muzyka" 2024 ; Swołowo) (Słupsk : Uniwersytet Pomorski w Słupsku, 2026)
Publikacja zawiera materiały z konferencji naukowej "Ludowe źródła kultury. Edycja II, Muzyka", która odbyła się w dniach 9-10 maja 2024 roku w Swołowie. Książka skupia się na badaniach nad muzyką ludową, etniczną i tradycyjną, ze szczególnym uwzględnieniem instrumentów muzycznych oraz tradycji muzycznych Polski, Kaszub i Europy. Zawiera referaty dotyczące historii, krytyki i analizy muzyki ludowej, a także jej wpływu na kulturę i sztukę. Publikacja jest bogato ilustrowana i zawiera bibliografię, netografię oraz indeks, co czyni ją cennym źródłem dla badaczy i miłośników muzyki ludowej.
This publication includes materials from the academic conference "Folk Sources of Culture. Edition II, Music," held on May 9-10, 2024, in Swołowo. The book focuses on research into folk, ethnic, and traditional music, with particular emphasis on musical instruments and the musical traditions of Poland, Kashubia, and Europe. It features papers on the history, criticism, and analysis of folk music, as well as its influence on culture and art. The publication is richly illustrated and includes a bibliography, webography, and index, making it a valuable resource for researchers and enthusiasts of folk music.
Materiały z konferencji naukowej: Ludowe źródła kultury. Edycja II, Muzyka, 9-10 maja 2024 r., Swołowo.
Rozdziały lub artykuły tej książki skatalogowano pod własnymi tytułami. Dostępne pod tytułem pracy zbiorowej.
Bibliografia, netografia na stronach 353-382. Indeks.
Streszczenia w języku angielskim przy referatach.
Część danych w tym opisie bibliograficznym została wygenerowana z zastosowaniem sztucznej inteligencji
Keywords: 1401-1500; 1501-1600; 1601-1700; 1701-1800; 1801-1900; 1901-2000; 2001-; Instrumenty muzyczne ludowe; Muzyka europejska; Muzyka kaszubska; Muzyka ludowa, etniczna i tradycyjna; Muzyka polska; Europa; Kaszuby; Polska; Materiały konferencyjne; Praca zbiorowa