Północ-Południe : anatomia globalnego podziału świata / Marcin Wojciech Solarz. - Solarz, Marcin Wojciech (1974- ).
Geneza współczesnego podziału świata na kraje wysoko i słabo rozwinięte, Europa jako bogata Północ - Północ jako globalna Europa, podział Północ-Południe: rozpad pierwotnych tożsamości, zmiana struktury wewnętrznej bogatej Północy: abdykacja Europy, podział Północ-Południe na początku XXI w.