Północ-Południe : anatomia globalnego podziału świata - Solarz, Marcin Wojciech (1974- ). (2012)
Geneza współczesnego podziału świata na kraje wysoko i słabo rozwinięte, Europa jako bogata Północ - Północ jako globalna Europa, podział Północ-Południe: rozpad pierwotnych tożsamości, zmiana struktury wewnętrznej bogatej Północy: abdykacja Europy, podział Północ-Południe na początku XXI w.
Tytuł nagłówkowy.
Zawiera ilustrację.
Bibliografia na stronie 82.