Z cyklu Morskie Poematy I Odysseja I. Kuran-Bogucka. - Kuran-Bogucka, Irena (1920-1995) (1960)
Przedstawia starożytny grecki statek żaglowo-wiosłowy. Na jego pokładzie człowiek wymachujący włóczniami grozi głowom bestii widocznym po lewej stronie kompozycji.