Personalizm jako podstawa formacji duchowej w ujęciu Jana Pawła II - Chudy, Wojciech (1947-2007) (2006)
1. Kilka uwag filozoficznych. 2. Potencjalność ducha w osobie. 3. Etyczne wzrastanie osoby. 4. Najważniejsze wartości i relacje w formacji duchowej. - sumienie i normatywna moc prawdy. - wychowanie - docendo discimus. - oblubieńczość małżeńska. - rodzicielstwo - ontologiczne stawanie się matką lub ojcem. - rodzina. 5. Rola religii w przekraczaniu czystego porządku natury. 6. Śmierć i wiara.
Tytuł nagłówkowy.
Tytuł streszczenia: The personalism as creating of ground of the spiritual formation according to John Paul the II.
Streszczenie w języku angielskim.
Keywords: Jan Paweł -- II -- (papież ; -- 1920-2005); 1901-2000; 2001-; Personalizm; Duchowość; Katolicyzm; Antropologia filozoficzna; Artykuł z pracy zbiorowej