Ex libris cukrowni w Szamotułach [Stanisław Zgaiński]. - Zgaiński, Stanisław (1907-1944) (wydano z zasiłku Zygmunta Klemensiewicza, 1946)
Rys. artystyczny przedstawia zarys cukrowni oraz buraka cukrowego.