Ex Libris Antonin Kodeš Beran. - Beran, Jaroslav (1892-1962) (1928)
Przedstawia klasę szkolną, na pierwszym planie butelka z rozlanym atramentem i książka z datą 1928 oraz nauczyciel wymierzający rózgą uczniowi karę, w głębi uczniowie w ławkach. Napis u góry: Ex Libris, u dołu: Antonin Kodeš. Nazwisko aut. u dołu kompoz.