"Communio" w dokumentach światowych dialogów ekumenicznych - Pawłowski, Sławomir (1966- ). (2004)
1. Komisja Rzymskokatolicko-Luterańska: raport "Drogi do wspólnoty" (1980). 2. Dokumet dialogu rzymskokatolicko-prawosławnego (Monachium 1982): "Misterium Kościoła i Eucharystii w świetle tajemnicy Trójcy Świętej". 3. Komisja Rzymskokatolicko-Luterańska: raport "Jedność przed nami" (1984). 4. Dialog rzymskokatolicko-metodystyczny: "Ku oświadczeniu na temat Kościoła" (Nairobi, 1986). 5. Raport z dialogu baptystyczno-rzymskokatolickiego: "Wezwanie do dawania świadectwa Chrystusowi w dzisiejszym świecie" (Atlanta, 1988). 6. Dokument dialogu pentekostalno-rzymskokatolickiego: "Perspektywy w Koinōnia" (1989). 7. Wspólna Grupa Robocza Kościoła Rzymskokatolickiego i Światowej Rady Kościołów: Dokument studyjny "Kościół - lokalny i uniwersalny" (1990). 8. Deklaracja komisji dialogu anglikańsko-rzymskokatolickiego: "Kościół jako komunia" (Dublin, 1990). 9. Dokument VII Zgromadzenia Ogólnego Światowej Rady Kościołów: "Jedność Kościoła jako koinōnia: dar i powołanie" (Canberra, 1991). 10. Dialog Kościoła rzymskokatolickiego z Uczniami Chrystusa: raport "Kościół jako wspólnota w Chrystusie" (St. Louis, USA, 1992). 11. Komisja Rzymskokatolicko-Luterańska: dokument "Kościół i usprawiedliwienie" (1993). 12. Piąta Światowa Konferencja Komisji Wiara i Ustrój: raporty "Koinōnia jako dar i powołanie" oraz "koinōnia w wierze apostolskiej" i orędzie "Ku pełniejszej koinōnia" (Santiago de Compostella, 1993). 13. Komisja Wiara i Ustrój: studium "Ku koinōnia w kulcie" (Ditchingam, Anglia, 1994). 14. Raport z dialogu rzymskokatolicko-metodystycznego "Słowo Życia: deklaracja o objawieniu i wierze" (Baar, Szwajcaria, 1995). 15. Komisja Wiara i Ustrój: studium "Natura i cel Kościoła. Ku wspólnej deklaracji" (1998).
Tytuł nagłówkowy.
Keywords: Eklezjologia; Ekumenizm; Jedność Kościoła; Artykuł z pracy zbiorowej