Pawłowe pojęcie charyzmatów / Grzegorz Rafiński. - Rafiński, Grzegorz (1954- )
1. Analiza terminologii. 2. Etap I: Nieobecność pojęcia charyzmatów w fazie ustnego nauczania św. Pawła i w pierwszych Listach (Ga i 1-2 Tes). 3. Etap II: "Gorączka charyzmatyczna" w Koryncie i Pawłowa definicja charyzmatów (1-2 Kor). a. Pawłowe pojęcie charyzmatów w 1 Liście do Koryntian. b. Lista i charakterystyka poszczególnych charyzmatów w 1 Liście do Koryntian. c. Wnioski. 4. Etap III: Problem miejsca charyzmatów w strukturze Kościoła (od Listu do Rzymian do Listów Pasterskich: Rz, Flp, Kol, Ef, Tt, 1 Tm, 2 Tm). a. Charyzmaty w Liście do Rzymian. b. Flp, Kol: marginalizacja rzeczywistości charyzmatów? c. Renesans i intensyfikacja refleksji nad charyzmatami w Liście do Efezjan i w Listach Pasterskich.